Dupa ce am renuntat la a lucra cu oamenii, am decis sa ma axez pe domeniul pentru care ma si pregatesc la facultate: inginerie. Desi e foarte greu si d-aia nu se inghesuie toata lumea ca la ASE (NB: vate vantul pe la banci, dar vedeti ca se fac angajari ca “sales manager” la magazinul de la colt), este totusi foarte interesant si captivant.
Domeniul acesta al tehnologiei este unul dintre cele mai active, zilnic apar noi descoperiri, noi echipamente si sisteme automate. Iar daca vrei sa nu ramai in urma, trebuie sa te informezi si sa studiezi incontinuu, pana la pensie. Printre aplicatiile ce nu sunt doar cu titlu informativ, ci au si o utilitate foarte buna, sunt sistemele inteligente de control al cladirilor. Poate ati vazut prin filme asa-zisele “case inteligente”, sau “cladiri inteligente”. Nu ma refer la cele care vorbesc si mai dau si impresia ca ar gandi, ci la acelea care fac anumite rutine automat, lasand omul sa se concentreze la treburi mai importante.
Cercetatorii romani de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA au dezvoltat si lansat un asemenea sistem destept, cu o foarte mare eficienta pentru fermele avicole, dar nu numai, putand fi modificat si adaptat altor aplicatii (ferme de porcine, bovine sau poate chiar sere). Acum cu UE trebuie sa le creem conditii decente de viata puicutelor ce urmeaza sa fie sacrificate, sa poate exclama in clipa cea din urma: “Ah, ce viata buna am dus!”, iar noi sa putem spune in naivitatea noastra: “Zboara, puiule, zboara!”. Oricum, cred ca era timpul sa intram si noi in randul tarilor civilizate si tehnologizate.
Haideti sa va explic pe scurt cum functioneaza, din minimul meu de cunostinte. Ai un tablou ca cel din imagine, cu diferite componente electronice, diferiti senzori in hala care preiau informatia din mediu si o transmit sub forma de semnale catre sistemul automat, si mai gasim eventual un calculator pe care putem vedea in timp real conditiile si putem modifica anumiti parametri sau programa comportarea echipamentelor. Asadar poti sa monitorizezi temperatura ambianta, temperatura apei potabile, umiditatea relativa, presiunea atmosferica si luminozitatea si cu ajutorul datelor colectate se comanda automat sistemele de ventilatie, iluminat si alertare (daca un parametru nu se mai incadreaza in limite).
In felul acesta creezi un microclimat adecvat “locuitorilor” tai, fara bataie de cap. Pe deasupra, mai si economisesti bani – investitie mica, se reduc costurile energetice, timp – controlul automat al factorilor, si mana de lucru – reorientezi personalul sau reduci efectivele, si iar ajungem la bani.
Vedeti, asadar, ca se poate si la noi? Sper sa folosesc cat mai des sintagma cercetatorii romani, ca m-am saturat de aia americani.
Minte-ma! Minte-ma frumos!
- Stire bomba! O femeie nu a fos...
- Telefoanele inteligente cresc ...
- Relatare de la fata locului
- Puterea gandului
- Despre educatie cu masura
- Dragobetele in mutologia roman...
- Senzational! Moni si-a schimba...
- Top 10 Ratati ai anului 2009
- Si vampirii fac sex oral
- Contati pe nai!
- Realitatea este cruda, suntem ...
- Adevarul despre transmiterea b...
- 10 lucruri despre Mama Rusie
- Ce mai contactam azi
- Rochii pentru toate ocaziile
- Stire bomba! O femeie nu a fos...
- Telefoanele inteligente cresc ...
- A termina sau a nu termina pro...
- 8 Tips On Buying A Printer
- How does the CISS work?
- What about the CISS?
- Noutati CISSmarket.ro
- Constanta – Bucuresti, 2...
- Asigurari si reasigurari