Nu este o dorinta de-ale mele, ci ceea ce s-a intamplat unui chinez. Ideea nu ar fi rea, pentru ca se pare ca amenda nu mai opreste pe nimeni, si asta pentru ca nu se aplica mereu cand, cui si cum trebuie. Sa analizam putin…

Cazul 1: Daca tu, precum un calator nefumator ce vrei sa ai grija pe cat posibil de sanatatea ta, indraznesti sa reprosezi ceva unuia care fumeaza in tren (oriunde ar fi), o sa ai frigiderul plin, ca te bagi unde nu iti fierba oala. Desi oala e la fel de mult si in bucataria ta. Fumatorii se aliaza, nefumatorii s-ar alia si ei, dar cei dintai sunt mai agresivi.

Cazul 2: Nasul vede, dar trece cu vederea. Nu il pot invinui in totalitate, unii fumatori au niste fete asa de sincere cand isi cer scuze. Totusi, asta nu ii exonereaza de vina pentru incalcarea unor legi. “Nu mai fac, nasule, iarta-ma! Nu am bani sa platesc si amenda, sunt sarac lipit pamantului…” – atunci ce ar fi sa te abtii cateva ore daca tot nu ai bani de platit amenda? Nu zic sa nu iti cumperi tigari, ca pentru alea mereu se gasesc bani. Dar daca nu ai de unde sa platesti o amenda, de ce te risti sa o primesti?

Cazul 3: Nasul vede, face gura de fata cu ceilalti calatori, apoi il ia pe inculpat intr-o zona mai retrasa si negociaza, dupa care cad la mica intelegere. Apoi pagubitul este invatat sa spuna ca si-a luat amenda, ca sa stie lumea ce treaba buna face nasul.

Cazul 4: Te duci la toaleta sa te eliberezi de stres si cand iesi te trezesti ca nasului nasului ii miroase a spaga sau a demonstratie de putere. Si incepe, si continua si, in cazuri rare, se termina in spiritul “orice nas isi are nasul”.

Cazul 5: Acesta este cazul fericit si corect, dar prea putin intalnit, in care un om care fumeaza in tren este prins in flagrant, amendat conform regulamentului si toata lumea traieste fericita fara cancer pana la adanci batraneti.

Concluzie: Ce-ar fi sa respecti legile? Sau macar persoanele din jur? Calatoria cu trenul nu este neaparat un drept, exista si alte mijloace de transport. Daca l-ai ales pe acesta, urmeaza regulile (si tu, nasule). Nu uita ca libertatea se aplica atata timp cat nu atentezi la libertatea altuia. Ori tu, fumatorule din tren, ingradesti libertatea si sanatatea multora.

 • Digg it
 • Posteaza pe Facebook
 • 8 Comentarii

8 Comentarii la “Inchisoare pentru fumat in tren”

 1. G zice pe :

  ce ma…ai ceva cu fumatorii….homofobule :))))

 2. Jorjel zice pe :

  Ce sa inteleg, G man, daca eu sunt homofob? Ca fumatorii sunt gay? 😀 😛

 3. Cosmin zice pe :

  Ma jorjele sunt de acord cu ce ai scris acolo 80% si sunt fumator. Doar ca vezi tu, la ultima parte a concluziei ti-ai dat singur cu tesla in coae cum se zice. Pai daca eu fumator, atentez la libertatea altuia fumand, oare tu, nefumator, nu atentezi la libertatea mea cand ma ingradesti sa nu fumez? Oare nu era mai bine inainte cu vagoane speciale de fumatori si nefumatori? Nu e exagerata legea si nu cumva face discriminare?

 4. Jorjel zice pe :

  Cosmin, ma bucur ca esti de acord cu mine in general.

  Pe de alta parte, eu nu atentez la libertatea ta cand te ingradesc sa nu fumezi in tren. La fel cum nu fumezi in autocar, in autobuz, in tramvai, nu trebuie nici in tren. Se deschid geamurile? Este mai mare? Si ce daca? Cum isi aprinde cineva o tigara pe coridor, imediat se simte si in compartimente, chiar si cu usile inchise.

  Discriminare ar fi sa existe din nou vagoane speciale de fumatori si nefumatori, nu faptul ca se interzice cu totul fumatul in tren. Urmeaza sa mai facem vagoane speciale si pentru betivi, pentru drogati, pentru manelisti. Pentru minoritatile de toate felurile sa punem cate un vagon. De cand trebuie majoritatea sa se supuna intru totul minoritatii? Minoritatile au drepturi, intr-adevar, dar atunci cand afecteaza drepturile (sanatate, libertate, orice) majoritatii, nu se mai aplica in acelasi mod.

 5. Cosmin zice pe :

  Corect, dar vezi tu, chestia cu majoritatea fiind nefumatoare, cel putin la noi in Romania, nu stiu cat e de corecta :P. Oricum, eu nu sustin neaparat fumatul in tren sau orice alt mijloc de transport in comun, doar ti-am oferit si cealalta perspectiva

 6. Jorjel zice pe :

  Da, am inteles perspectiva. Contraziceam ideea, nu omul. 😛

  Statisticile oficiale (in urma Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate) arata ca 29% dintre barbati si 12% dintre femei fumeaza. Deci e minoritate, in principal. 🙂

 7. Pedeapsa fizica pentru fumat | In-Cult Blog zice pe :

  […] in China poti face inchisoare pentru fumat in tren, iar la noi scapi cu o amenda, putina morala sau linistit, in Arabia Saudita s-ar putea sa te doara […]

 8. Viorel zice pe :

  Cand va veti hotari sa reuntati la “placerea” de a fuma,va asteapta o echipa de sprijin aici :
  http://www.stopfumatul.ro/forum/index.php

Minte-ma! Minte-ma frumos!

Meh
 
Taguri
 
Bloage
 
Parteneri
 
Articole inculte, cele mai...
©2007-2021 In-cult.Info | Tema de: Elegant Wordpress Themes & data moca de Promo Items | WordPress