04
Sep
Din seria:Pagini stupide
Din ciclul “Noi nu stie sa scrie, dar stiem sa face site”, v-a uram “Bine a-ti venit!” pe o pagina profesionista de profesionista, s-a moare competitia!
85 Comentarii la “Bine va-m gasit, stimabililor!”
Minte-ma! Minte-ma frumos!
Meh
Categorii
Taguri
accident
america
americani
animale
banc
Bancuri
bani
barbati
bucuresti
cercetatori
ciudatenii
Coca Cola
concurs
constanta
copii
cultura
dragoste
femei
femeie
greseli gramaticale
hoti
in-cult
inchisoare
inculti
infractori
jorjel
made in romania
masini
medici
moarte
operatiunea peritonita
pisica
politie
prosti
prostie
reclama
romania
scuter
sex
spital
stiri
studiu
tehnologie
tren
ziar
Bloage
Parteneri
Articole inculte, cele mai...
- Stire bomba! O femeie nu a fos...
- Telefoanele inteligente cresc ...
- Relatare de la fata locului
- Puterea gandului
- Despre educatie cu masura
- Dragobetele in mutologia roman...
- Senzational! Moni si-a schimba...
- Top 10 Ratati ai anului 2009
- Si vampirii fac sex oral
- Contati pe nai!
- Realitatea este cruda, suntem ...
- Adevarul despre transmiterea b...
- 10 lucruri despre Mama Rusie
- Ce mai contactam azi
- Rochii pentru toate ocaziile
- Stire bomba! O femeie nu a fos...
- Telefoanele inteligente cresc ...
- A termina sau a nu termina pro...
- 8 Tips On Buying A Printer
- How does the CISS work?
- What about the CISS?
- Noutati CISSmarket.ro
- Constanta – Bucuresti, 2...
- Asigurari si reasigurari
Eu as mai avea de clarificat un lucru: individul de mai sus care a avut norocul de a nu ma avea profesor de romana ca nu trecea in vecii vecilor in clasa a sasea, a scris ca “libertatea de expresie inseamna a comenta constructiv si nu denigrator”.
M-am uitat in stinga, m-am uitat in dreapta si nu am gasit nicaieri aceasta obligatie. Mai precis… libertatea de expresie inseamna ca pot sa comentez cind am chef, ce am chef, despre ce am eu chef… CEDO chiar are sentinte in care nu sint trasi la raspundere jurnalistii pentru ca se considera ca si-au exprimat opinia. Chiar daca nu era pe placul celor criticati. Asa ca “maxima” de mai sus este exact genul de aberatie emanat de un individ care nu a facut niciodata suficient de multa scoala, lucru certificat de faptul ca inca nu stie sa scrie corect in limba romana.
Jorjele daca inca mai cauti wedding stuff, stiu eu pt cine, vine eu nene si filmez full HD si cu poze de 8 Mp plus decoratiuni de moare lumea, si toate, surpriza, la 0 Lei ca doar esti var’miu. Si totusi daca vrei ceva mai “profesional” posteaza si tu pe blog dupa ce-ti fac treaba, ca in stilul asta ii superi pe toti 🙂
“Domnul” Mihai Slav reprezinta stereotipul patronului roman. Cade, dar in loc sa se ridice te ameninta de jos din mocirla. Cand vede ca nu merge cu vaietele, trece la amenintari verbale. Cum nu merge nici cu alea, sare cu bataia.
Panica, m-am facut de ras, aaaa, panicaaaa, aaaa, trebuie sa dau rapid pe cineva in judecata ca sa ma simt mai bine, poate trece. Daca afla partenerii mei de afaceri valoarea IQ-ului meu?
Morala? Daca nu te pedepseste profesoara de romana, te pedepseste Internetul.
@cypress – nu stiu daca e un stereotip al patronului sau pur si simplu al prostului. Pentru ca, trebuie sa te contrazic, el nu de grija partenerilor sau afacerii moare ci de cea a egoului sau personal.
Io cred ca un jeep bengos ii va repera orgoliu si onoarea si ii va mai adauga si citiva centimetri in zonele sensibile Daca are destui clienti sa si-l ia, desigur!
Mai vreti gafe ? Astea-s mai subtile, dar vi le enumar direct de pe prima pagina.
In primul rand, formatul nu este HDV ci HDTV. De aici rezulta ca ei nu au habar ce servicii ofera.
In al doilea rand, ei sustin ca folosesc un Nikon D300, dar pe site apare o poza cu un Nikon D3 … (fyi: D3 = de aproximativ trei ori pretul unui D300 … deci subliminal, isi mint clientii 😀 nu ca respectivii clienti ar avea habar 90% din timp de diferenta fina). Si intre noi fie vorba, oare au copyright sa utilizeze in scopuri comerciale poza aia cu D3-ul ? Ca evident nu e facuta de ei.
In al treilea rand … pai bine domnilor respectabili, care va aflati: sunteti firma, presupus respectabila, aveti chiar si domeniu, dar mailul este la yahoo ? Si nici macar ceva mai personalizat, ci cameliaslav@yahoo.com. Incepe sa ma irite tot mai mult chestia asta, cu firme ce au mail la yahoo. Mi se pare absolut de prost gust. Mai lipseste sa zica “putem fi contactati si pe mess” (da, mess, ca asa se exprima tzoparlanii).
jorjel! ai innebunit ! 54 de comentarii si 500 si ceva de vizitatori simbata ?! mai tii minte de cind nu ai mai avut o asa audienta ? vezi ! degeaba pui toate filmuletele cu jaja-jaja si alte prostioare !! chestii din astea expirate se gasesc pe inca alte citeva zeci de site-uri si blogulete. lumea este mai interesanta de chestii serioase decit de banalitati care iti aduc 60-80 de vizitatoti pe zi din care 75% sint in trecere de sub 10 secunde. am citit posturile babuinilor de mai sus. 90% din ei sint tate veritibale iar citiva dintre ei, scapati direct din cocina. doua posturi sint cu adevarat interesante.
primul este al lui napster . perspicace, omul este singurul de aici care si-a dat seama cu nu vorbeam serios la faza cu datul in judecata. dealtfel si pomeneste de tonul care doar pare “dur si distant”. bravo lui. restul turmei a luat-o in serios si sa inflamat corespunzator. e clar ca i-am atins la punctul sensibil dar sa trecem peste asta.
un al doilea post insa m-a lasat fara replica.nu mai stiu exact al cui este dar imi atrage atentia asupra numarului mare de viziatatori de pe site-ul meu. ce sa mai zic ? ce judecator de pe lumea o sa imi dea dreptate ? ce pierderi ? cind de fapt este vice-versa. jorjel !! 90% din viziatorii tai sint oameni absolut normali. care au trecut zimbind peste faza cu “a-ti” au venit la mine pe site si sau pus nene muncitoreste de sau uitat pe poze, la filmulet (30 de minute dureaza), au descarcat de 600 de ori simbata lista de preturi desi am avut 420 de vizitatori si timp mediu de stationare 270 de secunde . deci IN MEDIE fiecare vizitator a stat aproape 5 minute pe site. inseamna ca le-au placut pozele, filmarea si sper si preturile sa le fi gasit acceptabile. deci site-ul nu este “naspa”. eu l-am facut, cu mijloace “free”, cu buget modest si este functional.nicioadata nu am avut atitia vizitatori INTERESATI pe site. jorjel ti-as multumi .sincer. nu te mint. daca intentia ta nu ar fi fost cu totul alta as fi facut asta. dar intentia asta a fost : ” fratilor! am gasit un “in-cult” ! so pe el !” eeee! uite cu oamenii au venit si au apreciat site-ul. desi tu vroiai poate altceva. vizitatorii tai -repet – peste 90 la suta dintre nu vin la tine atrasi de scandal si de bascalie ci de chestii serioase care eventual sa mai si ii ajute in viata de zi cu zi.
vizavi de prietenul tau pe care l-am contactat telefonic. nu stiu cit de bine il cunosti dar iti spun sincer si nu te mint sa stii: omul a facut pe el in pantaloni. ce si-o fi zis saracul : “vine asta si imi da in cap”. pur si simplu prima oara a negat ca ar avea blog, apoi a zis ca are blog, dar nu pe acesta ci alt blog (si asa este), apoi ca nu a auzit de blogul tau, apoi pur si simplu a zis ca altcineva a postat sub numele lui. ce ai scris tu jorjel vine sa (imi) confirme ca este persoana in cauza. mi sa facut mila de el si am inchis. la final ,el , malitios mi-a urat succes in “ancheta” – chiar asa a zis. probabil ca dupa aceea speriat a pus mina pe telefon si te-a sunat. spune-i sa stea linistit ca nu ma pun la mintea lui. el are toate motivele sa fie speriat: are un job bun, bine platit care nu se gaseste asa usor. si probabil il are pe merit. cei de acolo nu cred insa ca ar fi incintati sa afle ca oamenii lor, care lucreaza dealtfel cu publicul, sint pusi pe bascalie si neseriosi. nu de alta dar ramine doamne fereste fara job, cu tinicheaua de scandalagiu de coada si … cu blogul in mina.
am fost si pe blogul lui zsoso. sau cum io spune. aoleu !! ce-i acolo ! circ curat ! groapa cu lei! din pacate vizitatorii lui nu sint asa consecventi ca ai tai ! pe topicul cu datul in judecata primele 5-6 posturi sint la obiect apoi urmeaza, din motive neelucidate, o paruiala generala intre bloggeri, bloggerite, prietenii si neprieteni lui zsoso. de ce se maninca intre ei nu stiu da concluzia generala e una singura : daca vrei sa il “termini” pe zsoso apoi musai trebuie sa faci 2 lucruri :
primo: sa iti tragi un blog “anti-zsoso”, deci un blog anti-blog cu un puternic filtru anti-spam,
secundo: sa fii mai tare decit szoso in limbajul de blogger si sa il biruiesti. cum inca nu l-a dovedit inca nimeni inseamna ca el este cel mai tare in clont, in filtre anti-spam si alte o mie de chestii din astea … brrrr !! v-am zis. groapa cu lei.
jorjel ! din pacate, sincer, am mult de lucru si acesta este ultimul meu post aici. eu lucrez mai ales cu oameni de virsta voastra .pt mine a fost un exercitiu interesant din care am invatat multe dar mai ales ma va ajuta sa imi imbunatatesc site-ul. daca ai avea totusi , constant, peste mia de vizitatori pe zi sa stii ca ti-as plati sa imi faci reclama. si tonul discutiilor sa fie mai serios. dar asa !!
si vorba romanilor daca 3 vin si iti spun ca esti beat poate ca asa e !! mai stii ! dar bare-mi 54 ! e clar ! aflat in neta inferioritate numerica in raport de 54:1 ma dau batut . CEDEZ PRIMUL.
oricum faptul ca au trebuit sa se stringa 50 sa ma biruiasca e clar i-a durut foarte tare.
mihai slav http://www.funny-wedding.ro
PS. asta e ultima oara cind mentionez numele site-ului meu aici. nu de alta dar ma pomenesc ca imi dai telefon sa iti platesc pt reclama BENEFICA pe care mi-ai facut-o.
Mea culpa. HDV chiar exista. Nu ca nu ar fi acelasi cu hdtv-ul in privinta rezolutiei 😀 Dar e un alt acronim.
s-a spart …
Domnule Mihai, probabil considerati ca asta e cea mai simpla iesire din situatie. Gata, ati recunoscut ca de la inceput ati avut un scop ascuns, acum va dati rotund ca v-a iesit pasenta, scapati si de etichetarea de nebun (si de inca una, pentru ca cedati primul), ca doar ce judecator v-ar da dreptate?! Ideea este ca exista destui nebuni si pilosi pe la noi, asa ca mai bine iti iei cateva masuri de precautie.
Prietenul de care vorbiti, Petrisor, era un vizitator, deci am avut dreptate in privinta incurcarii persoanelor. In rest, toti cei care au scris au transmis cateva mesaje importante legate de libertatea de expresie si de unitatea blogosferei.
Ma bucura nespus “succesul” dumneavoastra, stiti la fel de bine ca si mine ca nu o sa dureze, cu toate downloadurile si vizionarile. Daca din toti aceia o sa aveti totusi o comanda, atunci chiar va felicit! Pana atunci ganditi-va ca toata lumea a vazut lipsurile, nu atat plusurile, pe care le aveti. Daca va imbunatatiti siteul, poate o sa va puneti reclama la zoso. Dar nu stiu daca va ajung banii pe care ii castigati… 🙁
Considerand un castig profesional prin aceasta situatie, nu faceti decat sa subliniati anumite lucruri despre dumneavoastra, ca persoana. Toate acestea au fost enuntate mai sus, direct de catre comentatori si indirect, de catre dumneavoastra, prin folosirea de-a dreptul grotesca a gramaticii. Asadar, si scopul meu de a ilustra “calitatea” persoanei raspunzatoare de acel text a fost atins. 😀
PS: Daca eram destept, trebuia sa cedez de la inceput si sa sterg articolul, nu-i asa? In orice alta conditie, faptul ca spuneti ca e ultima postare va face automat destept. Cu siguranta, a-ti devenit si ve-ti continua sa fi-ti ce-l m-ai tare din parcare la filmare! 😉
[…] d-ala!), ca sa nu mai vorbim de faptul ca probabil a terminat o facultate, atunci cand face cate o greseala de clasa a II-a la fiecare 5 […]
Ce-i cu cocalarii astia ma? 😐 Cat de submediocru sa fi incat sa-ti numesti firma “Funny Wedding”? “Nunta Amuzanta”?!?! Nu te zgarie deloc pe nervu responsabil cu simtu creativitatii? 😐 Astia chiar spera sa se imbogatzeasca daca nu din nunti (o metoda ce radiaza de originalitate) din procese. Ati auzit de expresia “Anoint my phallus”?
Daca aia de pe site a fost o ancora pentru a agata lumea… ramine de vayut. Dar lipsa alfabetizarii complete la acest individ slav ramine inca sesizabila si in ultimul sau post. Si as vrea sa ii clarific. Unul din cei multi care l-au vizitat am fost eu. Nu ma insor, nu voi apela in veci la serviciile unuia ca el, dar am vrut sa vad ce e cu el. In concluzie, traficul generat de mine a fost notat, dar e lipsit de interes comercial… Si cred ca la fel e cayul cu ala-care-este. Si cu ceillti 99,9% din vizitatori.
Greseala de pe site nu a fost o ancora, cu siguranta. Din momentul in care am vazut greseala, pana am facut print screen, si apoi pana am postat… au trecut vreo 2 saptamani.
Toti cei care au vazut despre ce este vorba trebuie sa se gandeasca daca pe invitatia la nunta le-ar placea sa scrie asa:
“V-a invitam s-a fi-ti alaturi de noi…” 😀
Citate dintr-un mesaj al lui mihai slav:
‘..am citit posturile babuinilor de mai sus. 90% din ei sint tate veritibale iar citiva dintre ei, scapati direct din cocina..’
‘..restul turmei a luat-o in serios si sa inflamat corespunzator..’
Sunt curios ce parere are CNA – ul despre exprimarea dansului pe un canal media…
asa.. ca tot veni vorba de libertate de exprimare ‘denigratoare’ sau ‘constructiva’..
Ma scuzati, eu am venit mai tarziu, dar laba trista ala care semneaza slav e pe bune? Ca daca e la misto macar sa radem si noi un pic. Daca nu, nasol pentru el… 😀
E cat se poate de pe bune. Asta daca nu cumva o sa apara “adevaratul” domn Mihai Slav, care o sa ma ameninte cu judecata daca nu sterg articolul asta si toate comentariile aferente, plus toate articolele si comentariile de pe celelalte bloguri, pe motiv ca de fapt nu el ar fi fost. Nasol! 😀
[…] despre subiect, acum cateva zile. Ma rog, am facut misto, fiindca era cazul. Situatia a pornit de aici. Gramatica penibila, amenintari ridicole, in fine, tot tacamul. Only at http://www.funny-wedding.ro, cum […]
citi cretini au sarit asupra unui singur om !
inseamna ca acesta are dreptate. jalnic spectacol: o turma de cercopiteci ANONIMI catarata in copaci si aruncind cu pietre in el pt o “vina” de-a dreptul puerila.
stati linistit dl mihai. teoria evolutiei a lamurit de mult problema: sus in copac este maimuta , iar jos , cu picioarele pe pamint este OMUL, cel atit de des supus greselii.
domnule mihai vor rog nu ii supraestimati : babuinul este o primata superioara cercopitecului pe scena evolutiei. acum , sa ii caracterizam pe acesti cercopiteci.
bloggerul roman de scandal – cercopeticul anonim -sufera doar daca NU este bagat in seama. este acel individ cacacios care, dupa ce descarca de pe net un soft , isi face blog si apoi crede ca a devenit Dumnezeu pe pamint. bloggerul de scandal este ferm convins ca, noi ceilalti TREBUIE sa ii ascultam si credem idioteniile debitate pe banda rulanta. ignorat de societate din cauza prostiei si incompetentei lui crase in viata de zi cu zi bloggerul de scandal simte ca se sufoca daca nu ne inunda cu invectivele lui, daca nu face bascalie de personalitati (deobicei din audiovizual – dar nimeni nu este iertat).
aici a gresit cel vizat de textul atit de spiritual al lui jorjel – CA IA RASPUNS. daca il lasa pe cretin in pace postul raminea la fel de obscur ca intreg lui blog. dl mihai nu a stiut insa cit de josnici pot fi acesti indivizi care care “demasca” nereguli ale societati civile . ei “apara” societatea de rele si “lupta” contra comunistilor, patronilor, televizunilor, etc. fac orice doar sa fie bagati in seama. visul lor este sa aiba un blog cu atit de multi vizitatori incit sa nu mai fie nevoiti sa mai munceasca ci sa traiasca din reclamele platite de fraierii care ii baga in seama . cei ce platesc reclama pe bloguri sint de o incostienta cumplita, nerealizind ca aceste putori de cercopiteci oricind sint in stare sa muste mina care ia hranit si sa devina la rindul lor tinta batjocurii generale a bloggerilor de scandal pe care astazi ii subventioneaza cu atita inconstienta.
am ramas profund impresionata de “jorjel” – unul din marii “experti” lingvisti romani.om de o vasta cultura si mare eruditie acesta are , la 21 ani, nenumarate tratate de “limbistica” la activ. care este realitatea ? – un cacacios de vinzator de vopsele din Constanta, care abia a absolvit cu chiu cu vai liceul cu o nota de mai mare rusinea. dar asa-i la noi : oamenii de bun simt si care si au pregatirea necesara nu se baga totusi in cocina cu porci .
pe blogul lui atit de sugestiv botezat : http://www.in-cult.ro acest retardat ne “impartaseste” zilnic din vasta sa “eruditie” si “experienta de viata”. ca in fata unui adevarat profet nu ne mai ramine decit sa ne inchinam si sa ne minunam de “sfaturile” sale, bucurosi ca am mai “descoperit” datorita lui alte si alte “adevaruri” fundamentale ale vietii, atit de doct exprimate si gindite de “jorjel” in saua trotinetei lui cu motor.
au ajuns bloggeri de scandal toti onanistii retardati care oscileaza permanent intre lumea
iluziilor de pe net si vesnica lor cearta cu patronii pt un bon de masa si 300.000 lei in plus la salariu. evident ca nici macar de salariile alea nu muncesc. au ajuns bloggeri de scandal tot soiul de gunoaie umane care in timpul zilei, in cel mai bun caz sint buni sa impinga carucioarele cu marfa prin angro-uri pentru ca seara sa se transforme in zmeii zmeilor pe internet – scuzati in “blogosfera”.
asa cum se vede si aici, pe blogul lui jorjel, luati separat ei sint slabi ca indivizi, insa devin “puternici” doar daca sar cu gura cel putin 50. astfel cumulata prostia lor colectiva devine egala cu cea a unui singur individ.
luat-ii blogul lui zoso – ce va deveni zoso ? raspunsul : un NIMENI. ce este acum ? o lichea care, nefiind acceptata in lumea “buna” a publicisticii romanesti sa gindit el ca cel mai bine ar fi daca s-ar face frate cu dracu , si mincind cacat cu polonicul precum Popeye spanacul va avea astfel si el “intrare” acolo unde, pe bune si pe merite , nu l-ar accepta nimeni din media.
normal ca idioti vor exista mereu si incultii bloggeri de scandal ne confirma mereu acest lucru. oscilind intre un limbaj suburban si idiotenie cronica ei au reusit sa devina in mai putin de 3 ani “scursura de pe net” a societatii romanesti. confundind libertatea de expresie cu “libertatea” lor de a injura si umili pe oricine si oricind ei au denaturat rapid natura termenului de blog – expresia unei noi ere a discutiilor libere si civilizate a capatat un sens neasteptat si nedorit = acela de hazna, blogul de scandal devenind repede locul unde, sub nici o forma, numele tau nu ar fi bine sa fie mentionat.
domnule mihai iata ca “a-ti” (sic) reusit sa evidentiati poate mai bine ca niciodata citi idioti scriu pe net cu ura si fara folos. dar mai stii ? intr-un final poate ca stradaniile lor vor da rezultate – poate ca viitorul parlament, satul de excesele de pe net-ul romanesc va lua totusi masurile legislative necesare nu a pentru a limita libertatea de expresie ci a pentru a fi siguri de cei 7 ani de acasa a formatorilor de opinie publica. avem nevoie de libertatea de a ne exprima civilizat si nu de a face rau in mod gratuit. don’t be evil – nu fi rau – zice google. cercopitecii romani insa sfideaza sfaturile intelepte a celor mai buni de pe net si isi dau in petic ori de cite ori au ocazia.
nici o grija. zilele bloggerului de scandal se vor termina curind. fiind din ce in ce mai multi impactul lor va scadea treptat in mod firesc : audienta fiind aceeasi dpdv numeric atentia oamenilor se va disemina treptat si concentra pe site-urile si blogurile/site-urile serioase, cu abordari civilizate. deja, de pe acum, daca urmarim cu atentie, se observa ca marea majoritate a posturilor de pe un blog de scandal sint ale celorlalti bloggeri care sar in ajutorul colegului lor de “blogosfera” “discriminat”.
acesti cercopiteci fac un rau imens copiilor din ziua de astazi care iau de buna orice afirmatie a unui “in-cult” precum zoso sau jorjel ! acesti mari “specialisti” in : limba romana, audio-vizual, analiza politica, moda, tehnologii informationale etc au ajuns sa ne reprezinte in lumea internetului ca popor !
CE RUSINE !
am ramas scirbita sa vad o femeie, o mama si o sotie in acelasi timp pusa intr-o postura umilitoare de un individ care, daca il “arunci” pe “sticla”, iti creaza repulsie si sila in mai putin de un minut ! un individ incapabil sa se exprime coerent pe cale verbala mai mult de 30 de secunde ! un individ a carui mimica si gestica a corpului, voce si privire – toate la un loc iti creaza senzatia unui dement care in nebunia lui vorbeste aparent coerent !
cum indrazneste acest CRETIN sa injoseasca un adevarat om de televiziune care isi are locul lui binemeritat in sufletele si inimile a sute de mii de romani ?!
in incheiere ii recomand blogger-ului roman de scandal – CERCOPITHECUS ANONYMUS – sa invete sa se exprime civilizat, sa respecte dreptul fiecarui cetatean la demnitate si sa se duca la munca. labareala pe net in cele din urma ii va dauna grav sanatatii !
astept infrigurata balmajelile retardatilor de mai sus batute la repezeala cu mina stinga.
anette illman, profesoara, bucuresti
:)) Pe cat de “adevarat”, pe atat de amuzant postul dumneavoastra, “doamna profesoara”. Nu am de gand sa va raspund cu aceeasi pasiune, pentru ca sigur nu am inversunarea necesara.
Puncte:
1. Acesta nu este si nu a fost un blog de scandal. S-a intamplat sa fie un astfel de articol, generat, ca sa vedeti, de OM, nu de cercopitecul de mine, si nu din greseala de a raspunde, ci din aceea de a isi arata superioritatea fata de acest cercopitec.
2. Idioteniile mele nu trebuie “ascultate” (desi ma gandeam la o varianta audio), nici macar citite. Se numeste libertatea de a alege, are radacini comune cu aceea de a iti exprima ideile liber. Asadar, oricine este liber sa inchida oricand aceasta pagina. La fel cum ati fi putut face si dumneavoastra, nu-i asa?
3. Nu castig bani din reclamele afisate, nu este visul meu sa ma imbogatesc online (desi a fost odata), fac doar ceva ce imi place. Rad de prostie, incultura. Fiind profesoara, ar trebui sa stiti cum e. Sau cel putin cum e sa plangi de prostia unora.
4. Vai, ce bine imi cunoasteti povestea! Doar ca nu prea ati (ha!) nimerit-o! 😉 Si daca as fi vandut vopsele ar fi fost o problema? Faptul ca locuiesc in Constanta e alta problema? M-au parat cumva si profesorii din liceu, ca mai aveau putin si ma lasau repetent? Sau ca abia am luat BACul pe pile si spaga? Aaa! Si faptul ca am un scuter chinezesc pe care il folosesc sa ma deplasez, nu sa ma sparg in figuri, va deranjeaza? Iar cu oamenii care muncesc in angrouri ce aveti? Pana una-alta, daca tot doreati sa vorbiti ca sa va aflati in treaba, imi puneati intrebari scurte si la obiect, va raspundeam, si descopereati ce si cum, ca tot va interesa.
5. Greseala puerila este sa scrieti “cercopeticul anonim” in loc de cercopitec. Graba si indignarea, se intelege. Cu siguranta nu sunteti profesoara de limba romana, altfel nu ati fi scuzat un “a-ti” (in contextul de fata) si nu ati fi scris nici dumneavoastra “luat-ii blogul lui zoso”. De restul cratimelor uitate sau scrisul de rit vechi nu ma mai leg, ca as mai scrie inca un tratat din vasta mea cultura “limbistica” (trebuie sa recunosc, asta chiar mi-a placut, e de tinut minte 😀 ).
6. Intr-adevar, tampesc copiii cu sfaturi de genul: Scrieti corect! Invatati gramatica! Largiti-va orizontul! Construiti-va o cultura generala! Nu fiti inculti precum personajele pe care le ironizez in unele stiri sau articole!
7. Cacacios, labareala, onanisti, cacat… ce limbaj civilizat si demn de o profesoara! Ati citit mai sus, in comentariile MELE, astfel de cuvinte? Cu siguranta sunteti foarte populara printre elevii dumneavoastra, o profesoara ce sta la curent cu noutatile de pe net, si foloseste un limbaj colorat. Visul oricarui elev de noua generatie!
8. Cum ati ajuns pe blog? Retorica intrebarea, raspunsul corect este ca la recomandarea directa a cuiva. Pai trebuia sa fie sustinatori si de partea dreptatii, nu doar a celor multi, da’ prosti, nu-i asa?
Si cu ocazia asta, doamna Anette Illman, profesoara, din Bucuresti, contribuiti la “blogurile de scandal”. Ati auzit de “internet troll”? Pentru ca tocmai ce v-ati transformat intr-unul.
PS: Faptul ca ati semnat va face mai putin anonima? Sunteti mai anonima decat mine si orice alt blogger in acest moment. 😉
PS2: Medicamente, medicamente!
Anisoara, du-te si te-ngroapa. Tare mi se pare mie ca “anisoara” e ori o personalitate a lui Slav, ori o buna prietena a acestuia. Un 3rd party care se mai declara si porfesor de limba romana, s-ar fi abtinut in cel mai bun caz.
Dar deh – da bine sa iti ia apararea tocmai un profesor. Si nu orice profesor, ci unul de limba romana.
Cut the crap, nu te crede nimeni. :))
vai doamne dar ce zarva s-a iscat….
Pt. doamna Anisoara : ai aparut cam tarziu in peisaj:)) las-o mai moale domna profesoara si mai bine faci o analiza gramatica a tuturor comentariilor de aici, mai ales ale domnului Mihai.
Pt. domnul Mihai : au la librarie “Gramatica limbii romane” http://www.polirom.ro/catalog/carte/gramatica-limbii-romane-2958/
eventual baieti poate strangem cumva banii si facem cateva cadou:P
[…] a fost capabil să scrie corect un mesaj de bun venit vizitatorilor săi. BineînÅ£eles că a fost taxat imediat de câteva personaje atente dar stimabilul domn a zis că îi rezolva pe toÅ£i cu […]
[…] cu totii joaca de-a judecata, de aceea nu ne mira mai nimic in ceea ce priveste amenintarile cu procese: pentru ca exista […]
Stimata domana profesoara nu e nimeni alta decat nevasta domnului Slav(si vb in cunostinta de cauza). Nu-i luati in considerare greselile gramaticale, stiti cum se zice:”Cine se aseamana, se aduna”. In rest, ma bucur sa vad ca acest avar si acest “atotstiitor” mai primeste cateva palme.
Mersi pentru confirmare! 😀 Ceva mai multe detalii (picante) poti sa furnizezi? Lasa un comentariu si il citesc si nu il aprob decat daca vrei sa apara pe blog. Altfel il pastrez doar in cultura mea generala. 🙂
Multumesc anticipat! 😉
[…] prostia in public. Pentru ce a-ti (ha!) mers la scoala? Sa sprijiniti peretii cu usi inchise? (aviz analfabetilor si celor care nu puteti lega o […]
… internet troll, ai??? ma umfla rasul ma. EDIT
Doamna Anisoara Anette Ilman,
Dati-mi voie sa-mi dau cu parerea, ce-i drept destul de tarziu. Din comentariul lung cat o zi de post am inteles esentialul: sunteti o femeie foarte frustrata, nefu***a sau fu***a sporadic si anemic, iar atunci cand sunteti fu***a aveti parte de o p**a nesculata ca lumea, probabil din cauza bauturii pe care respectivul trebuie sa o ingereze sa va suporte. Pentru ca atat meritati. In incheiere v-as spune (cu drepturi de autor Daniel Iancu) ca: betivul se mai si trezeste, dar urata tot urata-nbatraneste.
ma bag si euca vin de la Constanta cu tupeu :)) , da mi se pare ca referitor la primu comentariu Mihai rulz :))
sti ca daca nu dai accept esti penibil nu ?? =))
PotoliÈ›i-vă că eu sunt È™efa,aÈ™a la miÈ™to.Și daÈ›i-mă È™i în judecată dacă vreÈ›i,că oricum pierdeÈ›i procesul.Deci,unul la mână nu v-a pus nimeni să intraÈ›i pe blogul lui Jorjel,a fost alegerea voastră.ÃŽn concluzie sunteÈ›i vinovaÈ›i.Că acum v-È›i trezit că nu mai convine exprimarea lui sau,accentuez sau interpretaÈ›i voi greÈ™it ceea ce afirmă Jorjel,e problema voastră nu a lui.Dacă nu eraÈ›i interesaÈ›i È™i frustraÈ›i,cum voi înÈ™ivă aÈ›i afirmat despre voi,că numai frustraÈ›ii intră pe forumuri,vă întreb eu voi frustraÈ›ilor ce căutaÈ›i pe acest blog sau ce e?Adică restul care nu au valoare în societate,stau pe blogul lui Jorjel,dar domnule Mihai,care ai atâtea postări numai pe tema asta,nu eÈ™ti chiar tu însăți un frustrat din moment ce postezi pe blogul lui Jorjel?AAAAAAAAAA,sau dumneata ai valoare în societate,dar în acelaÈ™i timp postezi comentarii interminabile pe blogul lui Jorjel È™i ne faci pe restul frustraÈ›i?|Păi prin deducÈ›ie logică eÈ™ti la fel de frustrat ca È™i noi,dar nu-i bai,că eu am niÈ™te studii de psihologie È™i sociologie,È™i-È›i si documentez,dacă vrei dovezi,È™i-È›i mai spun că frustrarea e normală È™i aparÈ›ine tuturor oamenilor.ToÈ›i suntem frustraÈ›i de ceva,indiferent că suntem frumoÈ™i,că avem bani,că suntem deÈ™tepÈ›i,tot timpul găsim noi ceva care să nu ne convină.Asta nu e o problemă la fiinÈ›ele umane.Sunt testate practic de către mine,atât bărbaÈ›ii cât È™i femeile.Și mai e o problemă cu dorinÈ›ele noastre care sunt intr-o continuă schimbare È™i au o natură dinamică,deci se miÈ™că încontinuu.Dacă azi îți iei o maÈ™ină cea mai tare să zicem,peste ceva timp o să te plictiseÈ™ti de ea È™i văzând ceva mai bun pe piață,adică o maÈ™ină mai interesantă decât asta pe care tocmai ai achiziÈ›ionat-o,o sa o vrei pe asta nouă,că aÈ™a e firea umană.Și o să o vinzi pe care o ai È™i È›i-o iei pe cea care tocmai a apărut pe piață.Asta dacă îți permiÈ›i,dacă nu te resemnezi că e criză frate.Și din cauza consumului excesiv s-a ajuns la criză,producÈ›ie puÈ›ină sau deloc dacă se poate.Iar România din 1989 până în prezent a fost È™i este doar o societate de consum,de care ne facem È™i noi vinovaÈ›i pentru că noi ne-am ales conducătorii.Dacă venea unul È™i vă spunea că vă pune la muncă È™i nu vă minÈ›ea că vă da 50% mărire de salarii,nu-l votaÈ›i clar,că nu eraÈ›i minÈ›iÈ›i frumos.AÈ™a că nu e vina nimănui că noi am ales ce e mai rău.Și dacă toÈ›i de p-aici de pe blogul lui Jorjel sunteÈ›i atât de valoroÈ™i în societate,ia ieÈ™iÈ›i la înaintare,să vedem ce potenÈ›ial aveÈ›i È™i poate facem echipă È™i vă alegem să ne conduceÈ›i.Dar mai întâi demonstraÈ›i-ne că aveÈ›i valoare.LasaÈ›i textele È™i poveÈ™tile nemuritoare.Și daÈ›i-mă în judecată,dar vă spun că eu am dreptate chiar È™i atunci când nu am.Sunt cea mai talentată în ceea ce fac,chiar È™i atunci când nu am talent.Apropo Jorjele eu sunt cam incultă È™i de la È›ară,ce dracu e ăsta blog,site,etc.?Că nu mai fac diferenÈ›a între atâtea cuvinte pompoase.Mai e o chestie:nu-È›i convine blogul lui Jorjel dă-i ignore,nu-l mai băga în seamă È™i nu mai posta că ai valoare……….Postează acolo unde crezi că È›i se apreciază valoarea,dacă…………È›i se apreciază.Până atunci eu zic să te mulÈ›umeÈ™ti cu blogul lui Jorjel.Ce È›i-a pus Jorjel pistolul la tâmplă să postezi pe blogul lui?Nu cred.Mie nu mi l-a pus,deci nu cred că È›i l-a pus nici È›ie.AÈ™a că din moment ce alegerea È›i-a aparÈ›inut înseamnă că È›i-a plăcut È™i exprimarea lui Jorjel,prin deducÈ›ie logică.Ceva te-a atras aici,chiar dacă incoÈ™tient.E foarte posibil să nu fii conÈ™tient de asta.CiteÈ™te vrăjeala cu inconÈ™tientul,subconÈ™tientul È™i conÈ™tiinÈ›a È™i poate înÈ›elegi ceva.ȘI CEVA FOARTE IMPORTANT:INTERPRETAREA E TOTUL,IAR OMUL NU PERCEPE CEEA CE NU CUNOAȘTE.Au făcut aÈ™tia de la Discovery un studiu È™i au adus un indian în New York,i-au arătat toate cele existente prin New York,iar la final l-au întrebat ce a observat prin New York,la care el a răspuns:gâște.Adică ceea ce el cunoÈ™tea din India,restul erau detalii prea puÈ›in importante pentru el,pentru că nu avea capacitatea să perceapă ceea ce nu cunoÈ™tea.Iar cu interpretarea e gravă problema.Dacă vă dau un text acum fiecare dintre voi îl interpretaÈ›i în mii de feluri.Și chiar o să vă arăt o chestie pe un alt forum,unde s-a interpretat un text de râzi È™i cu fundul lui Jorjel,ăla leneÈ™ care zice el că-l are.Ä‚È™tia valoroÈ™ii de ce nu ieÈ™iÈ›i la înaitare să vă votăm noi frustraÈ›ii?ÃŽnsă vrem dovezi È™i demonstraÈ›ii peste demonstraÈ›ii că sunteÈ›i valoroÈ™i.Jorjele miÈ™că-È›i fundul ăla care zici că-l ai È™i spune-mi de unde pun emoticoane?
Te miști cam greu măi Jorjele.Să fie din cauza faptului că ești bucureștean?
@Elisabeta: Nu aveam ce sa comentez aici, ca doar esti “sefa”, ce dracu’! Asa, la misto, evident. 😆
Nu ma misc chiar asa greu, ca nu sunt bucurestean, doar ca nu pot sa tin pasul cu tine. 😛
Ai auzit de lobotomie? E o operatie foarte simpatica pe creier prin care fibrele ce leaga lobul frontal (sediul ideilor, creatiei, imaginatiei) de restul creierului. Subiectul devine bland, cooperant, aproape bovin. Lipsit de vointa. Si nu mai are initiative de nici un fel. Bune sau rele.
Cred ca ar fi potrivita pentru criminalii in serie, obsedatii sexuali sau marii escroci. I-ar transforma in buni lucratori manuali, gunoieri, tarani sau mecanici. De ce sa ucidem oameni buni de munca?! Si de ce sa cheltuim bani cu ei in inchisori. Mai bine ii transformam in indivizi utili social, care sa isi plateasca astfel o parte din datoria fata de societate
Omul este pe acest pamant ca sa invete, cine este fara pacat sa arunce cu piatra? nimeni nu are dreptul sa curme un destin….omul acela trebuie sa isi invete o lectie; pentru asta este aici…ca o invata in libertate, daca este om onest, ca o invata in inchisoare toata viata, asta este decizia lui, felul in care alege sa traiasca, gresit sau corect. Imi vine rau cand stiu ca multi dintre cei care au postat probabil se duc la biserica si se roaga pentru iertarea pacatelor. Voi de ce nu va iertati semenii sii ii condamnati la moarte? Ce va face sa credeti ca aceeasi judecata nu se va abate si asupra voastra? Lumea e facuta din zi si noapte, bine si rau tocmai ca sa treci prin rau ca sa ajungi la bine, prin intuneric sa ajungi la lumina…..probabil ca si noi de-a lungul evolutiei am trecut prin intuneric. Daca iti condamni fratele/ sora la moarte te va astepta aceeasi soarta, pentru ca nu-ti vei permite tu ca individ sa fii capabil de compasiune si iubire de aproapele tau.
numai criminalii ar putea gandi ca un crimine ar pedepsi un alt criminal.
cifre…sunt doar cifre pentru multi si nu oameni care mor. alte zeci de milioane sunt “condamnate” prin foamete, saracie, boli…tot cifre…atunci cand moare un om e o tragedie, atunci cand mor un milion e o statistica
Din nefericire omul nu poate delimita binele de rau decat prin constrangere iar eu ca platitor de taxe si impozite nu vreau sa contribui pentru totoate scursurile societatii….
Lepra umana s-a bucurat intotdeauna cand a vazut pe cineva murind. Nu-i pasa ca fenomenul e ireversibil. Micul lui orgoliu jegos se simte bine.
Uite dementii de pe mizeria asta de blog au aceeasi motivati psihologica.
Ție îți fac cu plăcere o lobotomie pe creier și te fac să te miști mai repede,sau să ții pasul cu mine măcar.Și te fac și util societății.
În concluzie,dacă nu poți ține pasul cu mine,nu tot eu sunt cea mai tare?
Jorjele și-ți mai recomand cu căldură,o analiză SWOT
ANALIZA SWOT . INSTRUMENT AL MANAGEMENTULUI
STRATEGIC
3.1. Scurtă descriere
Analiza SWOT (sau TOWS) reprezintă o metodă de audit a organizaţiei şi a
mediului acesteia, fiind considerată prima etapă a planificării strategice. Metoda îi ajută pe
specialişti (marketeri) să se concentreze asupra aspectelor relevante; odată identificate,
acestea se transformă în obiective de marketing. Poate fi folosită împreună cu alte metode
de audit şi analiză, cum ar fi analiza PEST şi modelul lui Porter.
Deşi originile analizei SWOT sunt destul de neclare, Ken Andrews este privit, în
general, ca fiind pionierul analizei SWOT. ÃŽn 1971 el a fost unul dintre primii teoreticieni
de strategii care a articulat formal conceptul de concordanţă strategică între resursele şi
potenţialul unei firme şi mediul extern. El a argumentat că aceasta metodologie este o
abordare sănătoasă pentru a determina o strategie-nişă, modul cel mai bun pentru o firma
de a-şi folosi punctele sale forte pentru a exploata oportunităţile, dar şi cea mai eficientă
pentru a-şi apăra de diverse ameninţări externe propriile puncte slabe, dar şi forte.
Ce putem face?
(Puncte forte & Puncte slabe)
Ce am putea face?
(Oportunităţi & Ameninţări)
Ce vrem să facem?
(Valorile organizaţiei şi membrilor săi) Ce se aşteaptă ceilalţi să facem?
(Dorinţele acţionatrilor)
Ce resurse şi potenţial vrem să ne
dezvoltăm?
Ce oportunităţi putem fructifica?
Ce trebuie să ne procupe? Cum putem împlini aşteptările
acţionarilor?
Rafinare
ulterioară
Strategie
Strategie
Figura 3.1. – Originea analizei SWOT: ÃŽntrebări-cheie care îndruma
alegerea strategică (sursa: adaptat dupa .Gândirea strategică. . Ken Andrews, 1971).
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
59
Analiza SWOT are două dimensiuni:
– analiza factorilor interni, adică a punctelor forte (strenghts) ÅŸi a punctelor
slabe (weaknesses);
– analiza factorilor externi, reprezentaÅ£i de oportunităţile (opportunities) ÅŸi
ameninţările (threats) cu care organizaţia se confruntă.
o Totuşi, analiza SWOT poate fi extrem de subiectivă şi nu trebuie să fie utilizată ca
singurul instrument de analiză şi planificare.
Analiza SWOT poate fi abordată din mai multe perspective17:
a) O perspectivă strategică, deoarece permite identificarea strategiilor şi cuprinde, la
rândul său: viziunea (orientările viitoare, strategiile etc.), motivaţia (acceptarea,
atitudinea politică, valorile sociale şi culturale), obiectivele (siguranţa locurilor de
muncă, îmbunătăţirea condiţiilor locale).
b) O perspectivă calitativă, deoarece descrie punctele forte, slăbiciunile, oportunităţile şi
ameninţările şi este utilizată pentru identificarea strategiilor de dezvoltare regională
din Europa. Aceasta cuprinde:
• finanţarea: niveluri de finanţare, promovarea proiectelor, concursurile de proiecte,
participanţii, evaluarea etc.
• înzestrarea cu forţă de muncă: calificarea, piaţa forţei de muncă, competenţe
educaţionale etc.
• aplicaţiile concrete: servicii, structuri, centre operaţionale locale etc.
c) O perspectivă cantitativă, ca prim efort de standardizare a acestei metode, deoarece
înglobează informaţii cantitative ce se referă la: infrastructura tehnică (forma de
proprietate, preţurile, gradul de penetrare a pieţei, calitatea etc.), premise sociale,
organizaţionale, legale şi regionale (protecţia datelor, date regionale elementare,
cooperarea etc.)
3.2. Argumentaţia strategică şi implicaţiile analizei SWOT
SWOT este parte a unei analize mai cuprinzătoare a situaţiei unei organizaţii, fiind
văzută ca unul dintre elementele fundamentale ale formulării strategiei.
În principal, analiza situaţiei este asumată pentru a furniza organizaţiei o privire de
ansamblu care să conţină cele mai bune informaţii posibile şi care să ajute la înţelegerea
forţelor, tendinţelor şi a cauzelor care pot să intervină pe piaţă la un moment dat.
17 Swot Anaysis . Bremen Regional Information Society Endeavour, iunie 1998
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
60
Aceste analize generale sunt folosite apoi pentru a lua decizii informate despre zone
largi de acţiune, care utilizează avantajul comparativ al organizaţiei şi cresc posibilitatea
îndeplinirii misiunii sale şi, prin aceasta, realizarea scopurilor şi obiectivelor sale.
Analiza de situaţie se compune în mod tipic dintr-o componentă externă
(macromediul) ÅŸi una interna (micromediul).
Analiza macromediului reprezintă procesul scanării şi monitorizării mediului, în
vederea identificării atât a tendinţele pozitive prezente şi viitoare (adică a oportunităţilor),
cât şi a tendinţelor negative (adică a ameninţărilor) care pot influenţa abilitatea firmei de aşi
atinge scopurile.
Din punct de vedere al analizei, macromediul unei firme poate fi împărţit în două
segmente sau nivele principale: mediul operaţional sau de sarcini, care constituie, în
general, o industrie cum ar fi furnizorii, concurenţa, clienţii, forţa de muncă şi
componentele internaţionale; şi mediul general, care cuprinde totalitatea componentelor
sociale, tehnologice, economice, de mediu şi politice/legale (STEEP) în care este situată
industria şi organizaţia.
Analiza de mediu îl va ajuta pe decident să răspundă la întrebări critice, cum sunt:
– Care sunt tendinÅ£ele economice principale în industrie?
– Care sunt forÅ£ele concurente ÅŸi cât de puternic vor afecta ele
organizaţia?
– Ce factori creează schimbări de dinamică ÅŸi afectează competiÅ£ia?
– Care sunt opiniile concurenÅ£ei despre modificarea mediului?
– Care sunt factorii de mediu importanÅ£i pentru succesul organizaÅ£iei în
ceea ce priveşte competiţia?
– Este mediul industrial atractiv sau neatractiv, atât acum, cât ÅŸi în viitor?
Micromediul firmei constituie o faţetă la fel de importantă a analizei situaţiei.
Analistul evaluează micromediul pentru a înţelege mai bine situaţia internă a
companiei. Ca atare, analistul cercetează situaţia curentă a companiei, studiază costurile,
resursele şi potenţialul, precum şi problemele de organizare internă. Un instrument
puternic de a studia organizaţia este aplicarea structurii Mckinsey 7S (Waterman, 1982).
Analiza micromediului înseamnă studierea strategiei organizaţiei, structurii,
abilitaţilor, sistemelor, valorilor comune, stilului şi personalului.
Analiza de mediu trebuie să fie profundă şi să furnizeze doar informaţiile critice
(relevante) celor care iau decizii importante. Analiştii trebuie să cunoască faptul că
necesităţile de informare ale directorilor executivi se schimbă deseori în decursul timpului
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
61
şi ca atare ei trebuie să-şi adapteze analizele lor de mediu pentru a reflecta cât mai bine
astfel de schimbări. Directorii generali vor sprijini în mod continuu efectuarea unor analize
de mediu eficiente, deoarece îi va ajuta în mod regulat sa ia decizii mai bune.
Analiştii de mediu ar trebui să se concentreze pe identificarea punctelor forte
existente şi potenţiale, a punctelor slabe, oportunităţilor şi ameninţărilor sugerate prin
componentele mediului firmei. Strategii trebuie să interpreteze rezultatele analizei de
mediu în lumina înţelegerii profunde a operaţiunilor companiei.
Analiza SWOT se aplică unui cadru general de înţelegere şi administrare a mediului
în care operează o organizaţie. Modelul caută să ajute analistul să izoleze problemele
majore cu care se confruntă o organizaţie, printr-o analiza atentă a celor patru elemente
individuale ale SWOT. Numai astfel managerii pot să-şi formuleze strategiile pentru a
aborda problemele-cheie.
De exemplu, analistul trebuie sa evalueze importanţa comparativă a fiecărei
probleme şi impactul potenţial al problemei asupra firmei şi strategiei sale. Mai mult,
prioritatea sau importanţa comparativă a fiecărei probleme pot varia pentru strategiile
formulate la nivele diferite corporative, de afaceri sau funcţionale.
Analiza SWOT forţează managerii să înţeleagă mai bine şi să răspundă la acei
factori care au cea mai mare importanţă actuală şi potenţială pentru performanţa
organizaţiei. Aceşti factori se numesc problemele strategice ale organizaţiei. O problemă
strategică este un factor care există fie în interiorul, fie în exteriorul organizaţiei şi care este
posibil să aibă un impact proeminent şi pe termen lunga asupra abilităţii firmei de a-şi
atinge obiectivele. Problemele strategice, spre deosebire de cele tactice sau operaţionale,
apar mai puţin frecvent şi în general au impact asupra întregii organizaţii, necesitând o
alocare mai mare a resurselor organizaţionale pentru o rezolvare eficientă. Trebuie
subliniat faptul că problemele strategice nu apar etichetate în ordine pe biroul celui care ia
deciziile. În schimb, informaţiile derivate din analiza SWOT ajută la identificarea noilor
tehnologii, tendinţe de piaţă, a noilor concurenţi şi a tendinţelor de satisfacere a clientului.
Acestea necesită interpretare şi traducere, adică analiză, înainte de a fi etichetate
drept probleme strategice.
Deseori, managerii îşi folosesc experienţa pentru a clasifica problemele drept
controlabile sau necontrolabile, drept ameninţări sau oportunităţi. Apoi, clasificările
hotărăsc cum îi apare o problemă unui director, cum va fi prezentată altor directori şi, în
consecinţă, cum acţionează firma în fiecare situaţie.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
62
Valoarea analizei SWOT este aceea că este o metoda intuitivă de organizare a
cantităţii foarte mari de informaţii şi de date. După ce s-a efectuat analiza iniţială şi au fost
identificate problemele strategice într-un mod relevant, analistul aşează problemele într-un
tabel cu patru rubrici (puncte forte, puncte slabe, oportunităţi, ameninţări). Acest tabel este
rezultatul analitic intermediar al analizei SWOT şi reprezintă o înfăţişare vizuală concisă a
analizei anterioare. Unii analiÅŸti prefera sa sublinieze punctele tari interne ÅŸi punctele slabe
ale companiei situându-le în vârful matricei pentru a sublinia astfel aspectul de instrument
strategic al analizei SWOT.
3.3. Avantajele ÅŸi limitele analizei SWOT
Analiza tradiţionala SWOT este cea mai cunoscută şi cea mai utilizată dintre
analizele de situaţie. În decursul timpului a obţinut un statut aproape universal şi a
contribuit la obţinerea avantajului competiţional nu numai în ceea ce priveşte organizaţia,
dar şi la nivel personal şi al performanţei echipei.
Un mare avantaj al analizei SWOT este aplicabilitatea pe scară largă. Poate fi
folosită pentru analizarea unei varietăţi de unităţi, inclusiv, dar nu limitată la directorii
individuali sau la cei care iau deciziile – echipe, proiecte, produse/servicii, departamente
funcţionale ale organizaţiei (adică marketing, contabilitate, producţie şi vânzări ), unităţi de
afaceri, corporaţii, conglomerate şi pieţe de produs. Funcţionează la fel de bine pentru
organizaţii profit sau non-profit.
Analiza SWOT este unul dintre instrumentele analitice cele mai frecvent predate în
învăţământul de afaceri. Simplitatea ei (aparentă) o face o metoda excelentă pentru
ordonarea rapidă a gândirii organizaţionale referitor la factorii-cheie care stau la baza
adecvării organizaţiei la mediul său extern.
Analiza SWOT nu necesită multe resurse financiare sau de calcul şi poate fi
realizată şi rapid şi eficient până la un anumit punct, fără a fi nevoie de multe informaţii.
Când trebuie însă să se facă faţă unei situaţii complexe într-o perioada scurtă de
timp şi se încearcă rezolvarea tuturor problemelor strategice implicate, această analiza nu
are succes datorită axării ei pe elemente ce vizează perioade mari de timp.
Strategii ar trebui să o utilizeze doar pentru acele probleme care au cel mai mare
impact asupra poziţiei firmei pe termen lung şi care pot fi efectiv rezolvate prin capacitatea
şi potenţialul disponibil.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
63
Analiza SWOT oferă cadrul efectiv pentru identificarea acestor probleme critice şi
poate da impulsul pentru analiza unei situaţii cheie prin identificarea ei în tabelul SWOT.
De asemenea, poate oferi un mod de gândire îmbunătăţit printr-o gamă de tactici sau
strategii viabile pentru a răspunde la dinamica de mediu şi competiţie a organizaţiei. În
plus, poate servi şi ca mijloc efectiv pentru evaluarea capacităţii centrale a organizaţiei, a
competenţelor şi resurselor sale.
Analiza SWOT poate fi o metodă efectivă de construcţie a unei echipe, atunci când
pentru realizarea ei lucrează împreună specialişti funcţionali din marketing, producţie,
finanţe şi altele.
Aceşti experţi analizează mediul în funcţie de specialitatea fiecăruia şi aduc
problemele pe care ei le considera critice în atenţia colegilor din alte specialităţi, ca şi în
atenţia directorilor generali care sunt responsabili cu analiza generală sau integrată SWOT.
Când este dezvoltată în cadrul unui context mai mare, de grup, SWOT poate uneori
furniza probele necesare pentru stimularea schimbării organizaţionale. Este eficientă pentru
că ajută grupurile să ajungă la un consens în ceea ce priveşte schimbarea creând nevoia de
a cataliza activitatea organizaţională.
Analiza SWOT poate furniza un punct de vedere pătrunzător despre modul în care
o organizaţie anume a avut succes sau de ce nu a reuşit în îndeplinirea strategiei sale.
Procesul de adunare, interpretare şi organizare a numeroaselor surse de date şi informaţii în
tabelul SWOT conferă o bază excelentă pentru a continua analiza strategică.
O analogie potrivită ar fi aceea că analiza SWOT identifică numai piesele de şah de
pe tabla şi mişcările posibile ale oponenţilor. Depinde de analist să calculeze seria de
miÅŸcări care să conducă la ultima miÅŸcare câştigătoare pe tabla de ÅŸah în lumea afacerilor –
aceea de a obţine un avantaj competitiv.
Modelul SWOT este un model pur descriptiv, adică nu oferă analistului
recomandări strategice explicite. Analiza SWOT nu va da răspunsuri precise celui care ia
deciziile.
În schimb, este un mod de a organiza informaţia şi de a emite probabilităţi ale
evenimentelor potenÅ£iale – atât bune cât ÅŸi rele – ca bază pentru strategia de dezvoltare a
afacerii şi pentru planurile operaţionale. În general sunt oferite numai recomandări foarte
generale şi evidente de genul: îndepărtaţi compania din calea ameninţărilor; adecvaţi
punctele tari ale companiei cu oportunităţile sau apăraţi-o împotriva punctelor slabe prin
retragere sau susţinere.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
64
Simplitatea inerentă a analizei SWOT maschează totuşi o mare complexitate.
Preocuparea de bază pentru analistul care trebuie să realizeze o astfel de analiză este să
adune şi să interpreteze cantităţile mari de date despre cele mai importante forţe ale
mediului şi apoi să decidă cum să procedeze ca răspuns la ele.
Interpretarea reprezintă o formă de judecată şi va fi probabil diferită în funcţie de
fiecare director. De exemplu, un director poate vedea un factor de mediu, cum ar fi slăbirea
barierelor comerciale dintre ţări impuse de guvern, ca un factor de expansiune a pieţei, în
timp ce altul ar putea vedea aceasta ca o ameninţare datorită creşterii competiţiei din partea
noilor rivali. Cei care nu agreează acest model sugerează că analiza SWOT nu recomandă
acţiuni specifice care trebuie urmate de o organizaţie care se află în declin.
Datorită specificităţii individuale a afacerii, recomandările generale sunt calibrate în
mod necesar până la un nivel foarte înalt de abstractizare.
Mai mult, dacă o organizaţie încearcă să implementeze numai acele strategii care se
construiesc pe punctele tari şi atenuează punctele slabe, poate să piardă cele mai atractive
oportunităţi care sunt posibile numai dacă firma s-ar extinde. Alţi critici ai analizei SWOT
pun accentul pe faptul că se bazează pe date mai mult calitative decât cantitative, că se
concentrează pe crearea de strategii de răspuns mai degrabă decât pe strategii proactive şi
pe simplificarea inerentă când se face distincţia între puncte tari şi slăbiciuni, între
oportunităţi şi ameninţări.
În cele din urmă, slăbiciunile sunt adesea mai mari decât anticipate şi punctele forte
sunt de obicei mai reduse. Fără testări şi experienţă, analiştii sunt deseori exagerat de
optimişti în evaluările lor privind punctele forte şi oportunităţile unei firme, contra
punctelor slabe şi ameninţări.
Pentru a depăşi multe dintre aceste puncte slabe, analistul trebuie să se limiteze la
fapte şi nu trebuie să fie influenţat de .convingerile. dominante din cadrul organizaţiei.
Acest model deseori eşuează datorită lipsei de informaţie pe care o are conducerea despre
capacităţile firmei.
Adesea se recomandă ca un observator imparţial să asiste la analiză pentru a se
asigura că nu apar puncte de vedere subiective. Alt factor important care va ghida aplicarea
cu succes a acestui model este aplicarea analizei în mod riguros, disciplinat şi totuşi
creativ.
Există mai multe semne de avertizare când acest ingredient crucial, creativitatea,
lipseşte. Astfel se constată apariţia unor liste extrem de lungi, care indică faptul că criteriile
de verificare folosite pentru a separa datele şi informaţiile curente de problemele strategice
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
65
nu sunt destul de bine fixate, absenţa factorilor de evaluare indică o lipsă de priorităţi,
descrierile cu fraze scurte şi ambigui ale fiecărui factor SWOT indică faptul că implicaţiile
strategice nu au fost luate în considerare.
3.4. Etapele de aplicare a unei analize SWOT
Analiza SWOT se bazează pe principiile generale ale grilei de diagnostic a Şcolii
Harvard (modelul LCAS), cuprinzând următoarele etape18:
– Etapa I: Evaluarea potenÅ£ialului firmei;
– Etapa a II-a: Analiza mediului ambiant.
– Etapa a III-a: Formularea alternativelor strategice (situaÅ£ii de acÅ£iune).
3.4.1. Identificarea punctelor forte, punctelor slabe, a oportunităţilor
şi ameninţărilor
Primul pas în utilizarea unei analize SWOT pentru evaluarea strategiilor existente
şi a celor viitoare posibile implică listarea şi evaluarea punctelor tari ale firmei, a
slăbiciunilor, oportunităţilor şi ameninţărilor. Fiecare din aceste elemente este descris în
detaliu în continuare.
1. Puncte forte
Punctele forte sunt acei factori care fac ca o organizaţie să fie mai competitiva decât
celelalte firme concurente de pe piaţa. Punctele forte reprezintă avantajul distinctiv al unei
companii din punct de vedere al activităţii sau resurselor pe care le are, care sunt
superioare competiţiei.
Punctele forte sunt de fapt resurse sau capacitaţi pe care le are organizaţia şi care
pot fi folosite efectiv pentru a-si atinge obiectivele în ceea ce priveşte performanţa.
Identificate prin prisma poziţiei relative a firmei analizate faţă de competitorii săi,
punctele forte se manifestă ca avantaje (atuuri) competitive în raporturile ei cu concurenţa.
Pentru identificarea punctelor forte, pe lângă analiza documentelor şi situaţiilor
financiare ale firmei se mai pot utiliza următoarele întrebări:
• Ce avantaje deţine firma analizată?
• Ce .merge bine. în firma analizată?
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
66
• La ce resurse importante are acces firma analizată?
• Ce puncte forte văd ceilalţi la firma analizată?
Analiza presupune şi delimitarea din ansamblul avantajelor competitive deţinut de
firmă a acelui atribut în care ea excelează şi care corespunde combinaţiei de puncte cheie
de succes din domeniul de activitate al acesteia. Acest atribut defineşte competenţa
distinctivă (specifică) a firmei analizate, care îi asigură o poziţie de superioritate deplină,
de multe ori de lider, în competiţia economică din sectorul în care operează.
2. Slăbiciuni (puncte slabe)
Un punct slab reprezintă o limitare, o greşeală sau un defect în cadrul organizaţiei
care o împiedică să-şi atingă obiectivele. Reprezintă ceea ce nu face bine organizaţia sau
punctele în care are capacitaţi sau resurse inferioare în comparaţie cu competiţia.
Cele mai periculoase slăbiciuni sunt cele care se referă la combinaţia de elemente
cheie de succes specifice sectorului de activitate în care acţionează întreprinderea. Ele sunt
prezentate sub denumirea de vulnerabilităţi cheie.
Pentru identificarea punctelor slabe ale unei firme se pot utiliza şi întrebările:
• Ce elemente poate să-şi îmbunătăţească firma analizată?
• Ce merge foarte prost în firma analizată?
• Ce trebuie să evite firma analizată?
Identificarea celor mai importante puncte slabe ale firmei analizate şi în special a
vulnerabilităţilor cheie cu care se confruntă, a cauzelor care le-au generat şi a acţiunilor ce
urmează a fi întreprinse pentru atenuarea sau eliminarea lor reprezintă una dintre cerinţele
de bază ale evaluării potenţialului firmei. Neglijarea acestora poate afecta grav evoluţia în
viitor a firmei şi situaţia sa economico-financiară.
3. Oportunitatea (ocazia) mediului
Oportunităţile includ orice situaţie curentă sau viitoare favorabilă în mediul
organizaţiei cum ar fi o tendinţă, schimbare sau o necesitate de care nu s-a ţinut cont, care
sprijină cererea pentru un produs sau serviciu şi permite organizaţiei să-şi îmbunătăţească
poziţia sa competitiva.
Pentru identificarea oportunităţilor se pot pune următoarele întrebări:
• Care sunt tendinţele interesante pe care le identificaţi?
• Unde există oportunităţi ce pot avantaja firma analizată?
18 Strategia firmei . Vasile Deac, Constantin Bâgu, Editura Eficient, Bucureşti, 2000, pag. 77
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
67
Oportunităţile pot veni din schimbări în tehnologie şi pieţe, la nivel micro şi
macroeconomic; schimbări în politicile guvernamentale ce afectează domeniul de activitate
al firmei analizate; schimbări ale modelelor sociale, profilurilor populaţiei, ale felului de
viaţă etc., evenimente locale.
Ocaziile pot apărea în diferite domenii . economice, sociale, politice, tehnologice,
etc. . ale mediului larg şi ale celui de competiţie. Un loc important în sfera ocaziilor
mediului concurenţial îl deţin oportunităţile de piaţă care, atunci când firma urmăreşte
valorificarea lor, se concretizează în adoptarea unor strategii de extindere a pieţelor
existente sau de pătrundere pe noi pieţe caracterizate prin numite nevoi primare, similare
sau diferite în raport cu cele curente.
4. Ameninţările mediului
Reprezintă o primejdie ce poate apărea ca urmare a unei evoluţii sau tendinţe
nefavorabile a acesteia, care, în lipsa unei reacţii de contracarare sau apărare din partea
firmei, va provoca o daună în activitatea acesteia, concretizată, spre exemplu, în
deteriorarea situaţiei financiare, reducerea vânzărilor, scăderea cotei de piaţă, etc.
O ameninţare include o situaţie nefavorabila, tendinţa sau schimbare iminenta în
mediul unei organizaţii care prejudiciază sau poate prejudicia ori ameninţa abilitatea
organizaţiei de a concura. Poate fi o bariera, o constrângere care poate provoca probleme,
pagube, prejudicii, organizaţiei.
Pentru identificarea ameninţărilor se poate recurge la întrebări referitoare la tipurile
de obstacole ce care se confruntă firma analizată, cum acţionează principalii săi
competitori, care sunt specificaţiile produselor sau serviciilor firmei analizate pe cale să se
schimbe; dacă schimbarea tehnologică îi afectează poziţia, dacă are probleme cu datoriile
sau cu fluxul de numerar sau dacă vre-unul dintre punctele slabe ar putea să-i afecteze în
mod serios afacerea.
3.4.2. Analiza punctelor forte, a punctelor slabe, ale oportunităţilor
şi ameninţărilor
a) Analiza punctelor forte şi a punctelor slabe (analiza potenţialului firmei)
În analiza resurselor interne, C.W.Hofer şi D.Schendel sugerează parcurgerea a
patru faze:
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
68
1) Crearea unui profil al resurselor şi abilităţilor principale ale unei organizaţii în
următoarele domenii: financiar; fizic; organizaţional şi uman; tehnologic.
2) Determinarea cerinţelor esenţiale pentru ca produsul să aibă succes şi a
segmentelor de piaţă cărora organizaţia li se adresează sau li se poate adresa.
3) Compararea profilului resurselor cu cerinţele de a avea succes în vederea
determinării principalelor puncte forte pe care poate să se bazeze o strategie şi a
principalelor puncte slabe care trebuie depăşite.
4) Compararea propriilor puncte forte şi slabe cu cele ale competitorilor în vederea
identificării resurselor şi abilităţilor care ar putea ajuta la obţinerea unui avantaj
pe piaţă.
Pentru evaluarea potenţialului firmei este necesar să se abordeze patru domenii de
analiză.
1. Capacitatea comercială a firmei. Cele mai importante aspecte urmărite în
cadrul acestui domeniu sunt cele ce se referă la: cotele de piaţă pentru produsele
comercializate, reputaţia firmei în sectorul său de activitate, eficienţa sistemului de
distribuţie a produselor, eficienţa politicii de promovare, natura forţelor de vânzare
utilizate, calitatea produselor oferite şi a serviciilor postvânzare utilizate, calitatea
produselor oferite şi a serviciilor postvânzare care le însoţesc, politicile de preţ folosite,
inovările din procesele de distribuţie şi comercializare a produselor, volumul, structura şi
repartizarea teritorială a ofertei, măsura în care ea acoperă cererea existentă pe piaţă, gradul
de elasticitate a cererii în funcţie de preţ, de veniturile populaţiei şi alţi factori, etc.
2. Capacitatea financiară a firmei. În legătură cu acest domeniu se vor urmări,
spre exemplu, următoarele caracteristici: disponibilitatea capitalului, nivelul de
rentabilitate a activităţii desfăşurate, gradul de îndatorare, fluxul de numerar, stabilitatea
financiară, echilibrul financiar pe termen lung şi pe termen scurt, capacitatea de
autofinanţare, etc.
3. Capacitatea productivă a firmei. Analiza acestui domeniu va fi orientată, în
principal, spre următoarele probleme: echipamentele de fabricaţie şi tehnologiile folosite,
mărimea capacităţilor de producţie existente în diferite verigi de fabricaţie şi gradul de
corelare a acestora, indicatorii de utilizare a capacităţilor de producţie, calificarea forţei de
muncă şi concordanţa acesteia cu categoria de încadrare a lucrărilor executate, economiile
de scară, capacitatea de respectare a termenelor de livrare, gradul de flexibilitate, gradul de
mecanizare şi automatizare a producţiei etc.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
69
4. Capacitatea managerială a firmei. Dintre aspectele cele mai importante care
fac obiectul acestui domeniu al analizei pot fi semnalate următoarele: organizarea
structurală şi procesuală a managementului firmei, capacitatea de decizie, creativitatea
managerială, eficienţa sistemului de management adoptat, gradul de adaptabilitate,
sistemul informaţional, etc.
Evaluarea potenţialului firmei presupune stabilirea nivelului de importanţă al
fiecărui factor încadrat în cele patru domenii de analiză, de obicei pe trei grade de
ierarhizare: importanţă ridicată, medie sau scăzută.
Pe baza studierii detaliate a situaţiei fiecărui factor, ţinându-se seama de nivelul său
de importanţă, se apreciază influenţa pe care el o exercită asupra activităţii de ansamblu a
firmei şi gradul de performanţă realizat în sfera factorului respectiv.
Aşa cum este normal, procesul de diagnosticare se va orienta în principal spre
forţele şi slăbiciunile majore, care exercită o influenţă semnificativă asupra evoluţiei
activităţii firmei şi a performanţelor sale economice.
Dar, în acelaşi timp, nu trebuie să fie neglijate nici forţele şi slăbiciunile minore
care, în anumite condiţii conjuncturale cu caracter intern sau extern, îşi pot amplifica
influenţa lor asupra situaţiei economico-financiare a firmei analizate, putând chiar să treacă
în categoria celor majore.
Pentru diagnosticarea potenţialului firmei, în literatura de specialitate se recomandă
folosirea .matricei de evaluare a factorilor interni. . MEFI. ÃŽn cadrul acesteia, fiecare
factor de analiză este evaluat prin intermediul unui coeficient subunitar de importanţă (Ki)
şi a unei note (Ni) de la 1 la 4. Nota acordată fiecărui factor evidenţiază natura acestuia
pentru domeniul de analiză abordat. Astfel, factorii notaţi cu 1 şi 2 reprezintă slăbiciuni
majore ÅŸi, respectiv, minore pentru domeniul care face obiectul analizei. ÃŽn schimb, factorii
evaluaţi prin note de 3 şi 4 sunt consideraţi forţe minore şi, respectiv, majore pentru
domeniul abordat.
Pe baza factorilor cărora li s-au ataşat cele două elemente de evaluare, se stabileşte
.puterea globală internă a firmei. . PGIF . pe domenii de analiză strategică .
capacitatea comercială, capacitatea financiară, capacitatea productivă, capacitatea
managerială . sau pe funcţiuni ale firmei . cercetare-dezvoltare, producţie, comercială, de
resurse umane, financiar contabile ÅŸi pe ansamblul acestora. Calculul acestui factor se face
cu relaţia
PGIF = Σ=
n
i
KiNi
1
, cu condiţia caΣ=
=
n
i
Ki
1
1.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
70
În funcţie de nivelul .puterii globale interne a firmei. se evaluează potenţialul
acesteia sub raportul fiecărui domeniu de analiză strategică sau al fiecărei funcţiuni,
precum şi pe ansamblul sistemului. În acest sens, se poate utiliza următoarea scală de
evaluare:
PGIF Potenţialul firmei
1. între 1 şi 2 Scăzut
a. între 1 şi 1,5 Foarte mic
b. între 1,5 Mic
2. între 2 şi 3 Mediu
a. între 2 şi 2,5 Spre mic
b. între 2,5 şi 3 Spre mare
3. între 3 şi 4 Ridicat
a. între 3 şi 3,5 Mare
b. între 3 şi 4 Foarte mare
Pentru o diagnosticare mai detaliată, domeniile de analiză strategică pot fi extinse,
mărindu-se astfel gama factorilor interni luaţi în considerare.
Evaluarea potenţialului firmei se particularizează în funcţie de natura sectorului în
care operează firma, intensitatea concurenţei şi criteriile folosite pentru aprecierea acesteia,
factorii care condiţionează succesul în cadrul sectorului şi pe pieţele acestuia, etc.
În tabelul nr. 3.1 se prezintă un model pentru .matricea de evaluare a factori
interni. pe domenii de analiză strategică şi pe ansamblul acestora.
Tabelul nr. 3.1 – Evaluarea factorilor interni
Nr.
crt.
Domenii de analiză strategică şi factori interni Ki Ni Ki x Ni
A Capacitatea comercială a firmei 1,00
1. Calitatea produselor oferite
2. Partea de piaţă deţinută
3. Imaginea firmei în sector
4. Reţeaua de distribuţie
5. Respectarea clauzelor contractuale
6. Politica de preţ
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
71
7. Promovarea produselor
B Capacitatea financiară a firmei 1,00
1. Încadrarea în costul antecalculat
2. Rentabilitatea
3. Fluxul de numerar
4. Gradul de îndatorare
5. Echilibrul financiar
6. Gradul de autofinanţare
C Capacitatea productivă a firmei 1,00
1. Tehnologiile folosite
2. Mărimea capacităţilor de producţie
3. Gradul de folosire a capacităţilor de producţie
4. Gradul de automatizare
5. Nivelul de organizare a producţiei
6. Gradul de calificare a muncii
7. Experienţa personalului
8. Organizarea activităţii de perfecţionare
D Capacitatea managerială 1,00
1. Organizarea structurală
2. Metode de organizare procesuală
3. Sistemul decizional
4. Sistemul informaţional
5. Capacitatea de motivare
6. Capacitatea de inovare
Ansamblul sistemului 1,00
A Capacitatea comercială
B Capacitatea financiară
C Capacitatea productivă
D Capacitatea managerială
b) Analiza mediului ambiant
Are ca obiect investigarea tuturor factorilor din afara firmei, care acţionează direct
sau indirect asupra activităţii ei.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
72
Prin această analiză se urmăreşte determinarea condiţiilor externe în care
funcţionează firma şi a tendinţelor mediului ambiant, în scopul identificării ocaziilor şi
ameninţărilor cu care se va confrunta aceasta în evoluţia ei viitoare.
Factorii externi firmei se pot grupa în două mari categorii.
În primul rând, se pot delimita factorii din mediul larg (macromediul firmei).
Aceştia caracterizează situaţia în domeniul economic, social, politic, tehnologic,
demografic, ecologic, etc. Din zona şi ţara în care se află firma analizată şi pe plan
mondial.
Analiza macromediului firmei presupune identificarea tendinţelor specifice fiecărui
domeniu al acestuia şi stabilirea efectelor acestora pe plan local, naţional şi internaţional.
Specialiştii în viitorologie John Naisbitt şi Patricia Aburdene au identificat aşanumitele
megatendinţe, definite ca fiind .profunde schimbări sociale, economice, politice
şi tehnologice, care se cristalizează lent şi, odată înrădăcinate, ele îşi exercită influenţa
asupra noastră pe o durată mai lungă, între şapte şi zece ani sau chiar mai mult.. .Ele
susţin şi au ca scop schimbările unui întreg deceniu. şi, prin aceasta, exercită o influenţă
semnificativă asupra abordării strategice a oricărei organizaţii ce îşi desfăşoară activitatea
pe plan naţional sau multinaţional.
În lucrările lor intitulate .Megatendinţe., apărute în 1982 şi 1990, John Naisbitt şi
Patricia Aburdene prezintă cele 10 megatendinţe care caracterizează anii .80 şi respectiv
.90 ai acestui secol şi precizează că .aceste schimbări continuă să se manifeste. şi să
influenţeze .elementele esenţiale ale vieţii noastre., inclusiv în sfera afacerilor.
În al doilea rând, o influenţă mai mare asupra strategiei firmei o exercită factorii din
mediul concurenţial (de competiţie), prezentat şi sub numele de micromediul firmei.
Aceştia se referă la situaţia din sectorul de activitate în care este integrată firma analizată şi
de pe pieţele corespunzătoare acestuia (de desfacere, de aprovizionare, cu resurse materiale
şi energetice, de resurse tehnice, piaţa muncii, financiară, etc.).
În acest sens, principalii factori ai mediului concurenţial care influenţează
activitatea firmei sunt pe de o parte, concurenţii, barierele de intrare şi de ieşire, produsele
de substituţie şi alţi factori care definesc fiecare sector de activitate în care operează firma,
iar pe de altă parte, clienţii, reţelele de distribuţie, forţele de vânzare (angrosiştii şi
detailiştii), furnizorii de resurse materiale, tehnice, energetice, de muncă, financiare,
informaţionale şi alţi factori de pe pieţele firmei analizate.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
73
În cadrul analizei mediului concurenţial se vor stabilii cele mai importante condiţii
externe, evoluţii şi tendinţe ale acestuia, iar apoi pentru fiecare dintre acestea, se vor
identifica şi evalua oportunităţile şi ameninţările care apar.
Oportunităţile mediului concurenţial pot fi evaluate din două puncte de vedere:
gradul de atractivitate al acestora şi probabilitatea succesului întreprinderii în cazul
valorificării lor.
Gradul de atractivitate a unei ocazii poate fi măsurat în funcţie de efectele
favorabile pe care le va genera punerea în valoare a acesteia printr-o anumită alternativă
strategică a firmei, mai ales sub raportul creşterii profitabilităţii pe termen lung.
Probabilitatea de succes în activitatea firmei ca urmare a valorificării unei ocazii a
mediului concurenţial depinde de două aspecte esenţiale:
– măsura în care se asigură o concordanţă între factorii interni care caracterizează
potenţialul firmei analizate şi criteriile de succes specifice domeniului în care se manifestă
oportunitatea respectivă;
– raportul de superioritate/inferioritate în care se află factorii ce caracterizează
potenţialul firmei analizate faţă de cei care definesc potenţialul firmelor concurente din
cadrul aceluiaÅŸi sector de activitate.
În literatura de specialitate (Bâgu, Deac, 2000) se recomandă folosirea .matricei
oportunităţilor (ocaziilor) mediului. (figura 3.2) pentru gruparea acestora în funcţie de
cele două criterii de evaluare într-o abordare bidimensională: ridicat(ă) sau scăzut(ă).
Figura 3.2 . Matricea oportunităţilor mediului
Probabilitatea de succes
Ridicat(ă) Scăzut(ă)
Ridicat(
ă)
Oportunităţi majore.
Valorificarea lor asigură efecte
favorabile pe termen lung.
Aceste oportunităţi pot fi valorificate de
firmă în măsura în care se poate acţiona
pentru sporirea probabilităţii succesului
sau a gradului de atractivitate.
Gradul de atractivitate
Scăzut(ă)
Aceste oportunităţi pot fi
valorificate de firmă în măsura în
care se poate acţiona pentru
sporirea probabilităţii succesului
sau a gradului de atractivitate.
Oportunităţi minore.
ÃŽn anumite cazuri pot fi utile firmei
analizate, fie pentru ieÅŸirea din unele
situaţii dificile, fie pentru valorificarea
pe termen scurt a unor efecte favorabile
ale acesteia. Uneori există posibilitatea
schimbării naturii lor.
Ameninţările mediului concurenţial pot fi evaluate pe baza a două criterii: gradul de
seriozitate a acestora şi probabilitatea de apariţie în cadrul sectorului de operare al firmei.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
74
Pentru gruparea lor în funcţie de cele două criterii de evaluare într-un sistem
bidimensional se elaborează .matricea ameninţărilor de mediu. (fig. 3.3.).
Figura 3.3 – Matricea ameninţărilor de mediu
Probabilitatea de apariţie
Ridicat(ă) Scăzut(ă)
Ridicat(ă)
Ameninţările majore.
Influenţele lor pot fi evitate prin
elaborarea unor măsuri posibile de
contracarare sau de apărare
înaintea sau imediat după
producerea evenimentului ce le
declanşează.
Aceste ameninţări nu presupun,
deocamdată, elaborarea unor programe
speciale de contracarare şi apărare, dar
trebuie să fie urmărite cu multă atenţie
în evoluţia lor deoarece, în anumite
condiţii ale mediului ambiant, ele pot
deveni ameninţări majore.
Gradul de atractivitate
Scăzut(ă)
Aceste ameninţări nu presupun,
deocamdată, elaborarea unor
programe speciale de contracarare
şi apărare, dar trebuie să fie
urmărite cu multă atenţie în
evoluţia lor deoarece, în anumite
condiţii ale mediului ambiant, ele
pot deveni ameninţări majore.
Ameninţări minore.
DeÅŸi au un grad de periculozitate redus
pentru firmă, ele trebuie să fie
menţinute sub un control permanent,
pentru a se evita agravarea influenţelor
lor.
Pentru detalierea diagnosticării mediului în care funcţionează firma, se poate folosi,
conform recomandărilor din lucrările destinate abordării strategice a firmei, .matricea de
evaluare a factorilor externi. . MEFE. În cadrul acesteia, fiecărui factor de caracterizare
a mediului i se ataşează un coeficient de importanţă . Ki . şi o notă de evaluare . Ni . de
la 1 la 4.
Priviţi sub raportul tendinţei de evoluţie a mediului, în special a celui concurenţial,
factorii respectivi se manifestă ca oportunităţi şi ameninţări ale acestuia. În aceste condiţii,
notele acordate reflectă capacitatea firmei analizate de a răspunde la cerinţa de valorificare
a oportunităţilor şi de evitare a pericolelor mediului în care aceasta operează. Astfel, cu cât
nota propusă este mai mare, cu atât firma are posibilităţi ridicate de a reacţiona în timp util
la oportunităţile şi ameninţările corespunzătoare factorului extern evaluat.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
75
Pe baza evaluărilor corespunzătoare factorilor mediului, se stabileşte .puterea
globală externă a firmei. . PGEF . atât pentru ocazii şi ameninţări, cât şi pe ansamblul
acestora, folosindu-se o relaţie similară cu cea a .puterii globale interne a firmei..
În tabelul 3.2 se prezintă un model al .matricei de evaluare a factorilor externi..
Tabelul 3.2. . Evaluarea factorilor externi
Nr.
crt.
Factori externi Ki Ni Ki x Ni
A Oportunităţi ale mediului 1,00
1. Creşterea cererii pe piaţa internă
2. Extinderea pieţei de desfacere
3. Folosirea unor noi reţele de distribuţie
4. Diversificarea produselor
5. Sporirea posibilităţilor de export
B Ameninţări ale mediului 1,00
1. Scăderea puterii de cumpărare
2. Pericolul unor produse de substituţie
3. Apariţia unor noi competitori
4. Activitatea promoţională a firmelor concurente
5. Scăderea preţurilor de vânzare
Ansamblul sistemului
A Oportunităţi
B Ameninţări
Pentru realizarea unei imagini mai concludente asupra posibilităţilor firmei de a
acţiona în cadrul mediului de competiţie este necesar să se analizeze şi poziţia
concurenţială a acesteia în raport cu ceilalţi competitori din sectorul în care activează. În
acest scop se poate utiliza .matricea profilului competitiv al firmei., în cadrul căreia, pe
baza unor coeficienţi de importanţă . Ki . şi a notelor de evaluare . Ni . acordate (de la 1
la 4), se .puterea concurenţială. a firmei analizate şi a principalilor săi concurenţi.
ÃŽn tabelul 3.3 este prezentat un model al .matricei profilului competitiv..
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
76
Tabelul 3.3 – Matricea profilului competitiv
Firma
analizată
Firma
competitoare
1
Firma
competitoare
2
Nr.crt
Factori ce asigură succesul
în sector
Ki
Ni Ki x Ni Ni Ki x Ni Ni Ki x Ni
1. Calitatea produselor oferite
2. Forţa financiară
3. Preţul de vânzare
4. Cota de piaţă
5. Imaginea firmei
6. Servicii postvânzare
7.
Adaptabilitatea la cerinţele
clienţilor
Total 1,00
Concluziile rezultate în urma diagnosticării potenţialului firmei . puncte forte şi
slabe . şi a mediului ambiant . oportunităţi şi ameninţări . vor fi utilizate pentru
caracterizarea evoluţiei firmei analizate în cadrul sectorului de activitate şi pentru
elaborarea strategiei economice ce va fi adoptată de către aceasta.
Astfel, în cazul în care firma intenţionează să-şi extindă activitatea într-un nou
domeniu al mediului, ca de exemplu: să se integreze într-un nou sector, să pătrundă pe o
piaţă nouă, să opereze într-o nouă zonă geografică, etc., decizia sa în acest sens poate fi
fundamentată prin compararea oportunităţilor şi ameninţărilor corespunzătoare domeniului
respectiv. Prin aceasta se evaluează gradul de atractivitate al domeniului analizat şi se
optează pentru o anumită alternativă strategică care să asigure succesul firmei pe termen
lung.
În acest scop se poate folosi .matricea oportunităţilor şi ameninţărilor mediului.,
prezentată în figura 3.4..
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
77
Figura 3.4. – .Matricea oportunităţilor ÅŸi ameninţărilor mediului.
Oportunităţi
Majore Minore
Majore
Domeniu .speculativ.
Strategia adoptată se
caracterizează prin valorificarea
(specularea) oportunităţilor majore
şi are efectul scontat numai în
măsura în care firma poate ocoli
ameninţările majore care îi pot
afecta foarte grav evoluţia.
Strategia folosită se bazează pe
aÅŸa-zisele .lovituri de tun.
Domeniu .neechilibrat.
Nu este atractiv pentru firmele care
doresc să-şi extindă activitatea.
Ameninţări
Minore
Domeniu .ideal.
Strategia adoptată se bazează pe
deţinerea capacităţilor necesare
pentru valorificarea oportunităţilor
majore, fără a se confrunta cu un
pericol deosebit din partea
mediului concurenţial.
Domeniu .matur.
Nu asigură realizarea unor performanţe
deosebite, dar succesele minor pot fi
obţinute fără eforturi mari. Strategia
folosită se bazează pe stabilirea unor
obiective pe termen scurt ÅŸi alocarea
unor resurse financiare relativ reduse.
3.4.2. Formularea alternativelor strategice (situaţii de acţiune)
Pentru formularea strategiei economice ce va fi adoptată de către firmă se propune
folosirea unei matrice prin care se combină concluziile evaluării potenţialului firmei cu
cele ale analizei mediului, cunoscută în lucrările de specialitate sub denumirea SWOT (sau,
în versiunea românească, FSOA), conform tabelului nr. 3.4.
În esenţă, caracteristica principală a modelului de diagnosticare strategică SWOT
constă în luarea în considerare pentru formularea strategiei a oportunităţilor şi
ameninţărilor mediului, în condiţiile folosirii punctelor forte şi punctelor slabe identificate
la nivelul potenţialului întreprinderii.
După încheierea analizei mediului extern şi a resurselor interne, este posibilă
observarea potrivirii sau nepotrivirii dintre oportunităţi/ameninţări şi puncte forte/slabe.
Integrarea analizelor internă şi externă (compararea analizelor) le permite managerilor să
prevadă rezultatele strategiei existente sau ale strategiei viitoare. Dacă între performanţele
anticipate şi obiectivele organizaţionale apar nepotriviri, conducerea organizaţiei va
înţelege mai bine gradul în care trebuie introdusă schimbarea strategică.
GEZA FORDOS – TEZA DE DOCTORAT
78
Tabelul nr. 3.4. . Matricea S.W.O.T.
Factori interni
Puncte forte
F1
F2
F3
.
.
.
Puncte slabe
S1
S2
S3
.
.
.
Oportunităţii
ale mediului
O1
O2
O3
.
.
.
Combinaţia puncte forte ale
potenţialului firmei analizate .
oportunităţi ale mediului în
care operează firma.
Strategie activă.
Combinaţia puncte slabe ale
potenţialului firmei analizate .
oportunităţi ale mediului în
care operează firma.
Strategie activă, concretizată în
măsuri de perfecţionare a
diferitelor laturi de activitate
pentru atenuarea sau eliminarea
slăbiciunilor.
Factori externi
Ameninţări
ale mediului
A1
A2
A3
.
.
.
Combinaţia puncte forte ale
potenţialului firmei analizate .
ameninţări ale mediului în care
operează firma.
Strategie pasivă, de ocolire a
pericolelor cu care se confruntă
în cadrul mediului, bazată pe o
stabilitate a posibilităţilor sale
interne.
Combinaţia puncte slabe ale
potenţialului firmei analizate .
ameninţări ale mediului în care
operează firma.
Strategie pasivă, bazată pe o
dezvoltare internă a activităţii
firmei în scopul îmbunătăţirii
diferitelor laturi ale acesteia.
Cu toate acestea, rolul strategiei economice nu trebuie privit numai ca o reacţie a
firmei la oportunităţile şi ameninţările mediului. O abordare strategică performantă este
aceea în care firma dispune de capacităţile şi abilităţile necesare pentru adaptarea continuă
şi activă a acesteia la exigenţele unui mediu imprevizibil, aflat într-o permanentă
schimbare.
Așa la mișto ce dracu.Și cred că o să mă retrag de pe blogul tău,că am început să bat câmpii p-aci.